Technical solution
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Technical solution by Title
Now showing 1 - 16 of 16
Results Per Page
Sort Options
Item Čajno pecivo od brašna spelte, tritikalea, raži i ječma, obogaćeno prehrambenim vlaknima i obojeno prirodnim bojama koje potiču od nusproizvoda prerade voća i povrća(Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, 2022-04-29) Belović, Miona; Torbica, Aleksandra; Vujasinović, Vesna; Radivojević, Goran; Cvetanović, Aleksandra; Radosavljević, Miloš; Šojić, Branislav; Tomović, VladimirItem Dodatak hrani i hrani za životinje na bazi nusproizvoda iz procesa proizvodnje hladno ceđenog ulja semena kupine (Rubus fruticosus L.)(2023) Miljanić, Jelena; Krstović, Saša; Teslić, Nemanja; Kojić, Jovana; Perović, Lidija; Šimurina, Olivera; Bodroža Solarov, MarijaItem Durum testenina sa sremušem (Allium ursinum L.)(2022) Šimurina, Olivera; Pojić, Milica; Kojić, Jovana; Krulj, Jelena; Škrobot, Dubravka; Pastor, Kristian; Stupar, AlenaItem Ekstrakt majčine dušice na bazi eutektičke smeše za osvežavajuća bezalkoholna pića – Wildthymes(2022-05-20) Pavlić, Branimir; Teslić, Nemanja; Mrkonjić, Živan; Cvetković, Biljana; Pojić, Milica; Stupar, Alena; Mandić, Anamarija; Cvetanović, Aleksandra; Strezorski, Luka; Mišan, AleksandraItem Flips proizvod od sirka obogaćen aronijom(2022) Cvetković, Biljana; Banjac, Vojislav; Šeregelj, Vanja; Škrobot, Dubravka; Kojić, Jovana; Kos, Jovana; Janić Hajnal, Elizabet; Vidaković, MilanItem Hleb sa ekstraktom kvasca(2022) Filipović, Jelena; Filipović, Vladimir; Košutić, Milenko; Bodroža Solarov, Marija; Vučurović, Vesna; Šuput, Danijela; Lončar, BiljanaHleb sa ekstraktom kvasca je nov funkcionalni proizvod sa dodatkom aktivnog sastojka, pri čemu se smanjuje unos soli, povećava unos proteina i mineralnih materija, poboljšavaju organoleptička svojstva (ukus i miris) proizvoda pri čemu se proizvodi po standardnom tehnološkom postupaku proizvodnje hleba. Ovaj proizvod je od značaja za zdravstvenu bezbednost stanovništvaItem "Hrana za koke nosilje - Spirulina plus"(Univezitet u Novom Sadu, Naučni institut za prehrambene tehnologije, 2022) Čabarkapa, Ivana; Rakita, Slađana; Banjac, Vojislav; Đuragić, Olivera; Tomičić, Zorica; Vidosavljević, Strahinja; Stojkov, ViktorItem Hrana za koke nosilje-Hlorela plus(Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, 2022) Rakita, Slađana; Čabarkapa, Ivana; Banjac, Vojislav; Spasevski, Nedeljka; Tomičić, Zorica; Vidosavljević, Strahinja; Stojkov, ViktorAlge su prepoznate kao potencijalno alternativno proteinsko hranivo i funkcionalni dodatak hrani za životinje, stoga njihova upotreba u ishrani životinja postaje sve intenzivnija poslednjih godina. Dodatkom algi u ishrani životinja mogao bi da se smanji pritisak na stočarstvo koje se zasniva na upotrebi sojine sačme i drugih žitarica a zauzvrat da se smanji jaz između proizvodnje životinja i zahteva tržišta. U okviru ovog tehničkog rešenja ispitana je mogućnost dodatka alge hlorele u proizvodnji hrane za koke nosilje kao alternativnog izvora proteina i esencijalnih masnih kiselina. Ispitivani uzorak hlorele je karakterisao visok sadržaj proteina (oko 61%), što je tri puta više u odnosu na govedinu koja se smatra jednim od najkoncentrovanijih dostupnih oblika proteina. Hlorela je odličan izvor ω-3 masnih kiselina (21.6 g/100g), aminokiselina (87.55 g/100g proteina), od kojih je sadržaj esencijalnih aminokiselina iznosio 31.3 g/100g. Takođe je utvrđeno da hlorela sadrži više hlorofila od većine dostupnih suplemenata koji sadrže procesirani hlorofil i izvor je bioaktivnih molekula fenolne strukture koje imaju snažan antioksidativni potencijal i potencijal uklanjanja slobodnih radikala. Dodatak hlorele u hranu za koke nosilje u količini od 5 i 10% uticao je na smanjenje zasićenih masnih kiselina i povećanje ω-3 masnih kiselina, što ukazuje da se primenom hlorele u ishrani životinja može modifikovati sastav masti u mleku, profil masnih kiselina u mesu goveda, i uticati na dizajniranje funkcionalnih “ω-3 jaja“. Uključivanjem hlorele u smešu za koke nosilje postiglo se poboljšanje sadržaja amino kiselina. Takođe je primećeno da je dodatak hlorele u hranu za koke nosilje doveo do poboljšanja fizičkih karakteristika peleta. Naime, pelete sa 10% hlorele su imale veću nasipnu masu, što doprinosi njihovom olakšanom transportu i skladištenju. Proizvedene pelete sa 5% i 10% hlorele su bile manje tvrdoće, što ukazuje da bi mogle lakše da se konzumiraju od strane životinje zbog manje tvrdoće. Posmatrano sa ekonomske strane, proizvodnje hrane za koke nosilje hlorela plus je viša u odnosu na konvencionalnu proizvodnju za cenu količine dodate hlorele. Proizvodnja hrane za koke nosilje sa dodatkom hlorele, iako ima višu cenu od konvencionalne proizvodnje, ima ekonomsku opravdanost, pre svega zbog funkcionalnih svojstava postignutih njenom suplementacijom, a koja mogu biti evidentirana kroz uticaj na opšte zdravstveno stanje životinja i poboljšan nutritivni profil konzumnih jaja.Item Korn fleks sa dodatkom konzumnog suncokreta(2021) Košutić, Milenko; Filipović, Jelena; Nježić, Zvonko; Filipović, Vladimir; Vučurović, Vesna; Košutić, MilenkoKorn fleks sa dodatkom konzumnog suncokreta je nov funkcionalni proizvod sa povećanim antioksidativnim potencijalom i većim sadržajem esencijalnih aminokiselina. Ovakav proizvod je značajan za zdravstvenu bezbednost stanovništva Republike Srbije.Item Kreker na bazi kukuruza pigmentiranog perikarpa visoke nutritivne vrednosti(2023) Janić Hajnal, Elizabet; Đalović, Ivica; Šimurina, Olivera; Filipčev, Bojana; Bekavac, Goran; Kiprovski, Biljana; Bodroža Solarov, MarijaKreker na bazi kukuruza pigmentiranog perikarpa visoke nutritivne vrednosti je tehničko rešenje usvojeno na 16. redovnoj sednici Matičnog naučnog odbora za biotehnologiju i poljoprivredu, 25.04.2023. godine.Item Određivanje roka trajanja svežeg voća i povrća primenom predikcionih modela.(2023-04-25) Mastilović, Jasna; Kevrešan, Žarko; Kovač, Renata; Ubiparip, Dragana; Bajić, Aleksandra; Đerić, MarinaItem Pilirano seme zelene salate - praktično rešenje za izvodjenje precizne mašinske setve(2022-11-23) Ćurčić, Živko; Grahovac, Nada; Glogovac, Svetlana; Ćirić, Mihajlo; Ćurčić, Nataša; Stojanović, Zorica; Đurović, AnaItem Postupak utvđivanja udela heljdinog brašna u hlebu proizvedenom od mešavine pšeničnog i heljdinog brašna(2022-09-23) Pastor, Kristian; Kojić, Jovana; Filipčev, Bojana; Nastić, Nataša; Krulj, Jelena; Vujić, Đura; Ačanski, MarijanaItem Prirodni aditiv za pekarske proizvode na bazi otpada iz prerade paprike (Capsicuum annum L.)(2022-11-23) Mastilović, Jasna; Kevrešan, Žarko; Kovač, Renata; Ubiparip, Dragana; Bajić, Aleksandra; Plavšić, Dragana; Vukić, MilanItem Termostabilni voćni nadev od tropa višnje(2023-04-25) Šarić, Bojana; Kojić, Jovana; Teslić, Nemanja; Šarić, Ljubiša; Đermanović, Branislava; Ikonić, Predrag; Čabarkapa, IvanaItem „Zeleni“ ekstrakt za osvežavajuća bezalkoholna pića – Greenberry(2022-05-20) Teslić, Nemanja; Cvetković, Biljana; Pojić, Milica; Stupar, Alena; Mandić, Anamarija; Pavlić, Branimir; Cvetanović, Aleksandra; Strezoski, Luka; Mišan, Aleksandra