Technical solution
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Technical solution by Author "Čabarkapa, Ivana"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item "Hrana za koke nosilje - Spirulina plus"(Univezitet u Novom Sadu, Naučni institut za prehrambene tehnologije, 2022) Čabarkapa, Ivana; Rakita, Slađana; Banjac, Vojislav; Đuragić, Olivera; Tomičić, Zorica; Vidosavljević, Strahinja; Stojkov, ViktorItem Hrana za koke nosilje-Hlorela plus(Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, 2022) Rakita, Slađana; Čabarkapa, Ivana; Banjac, Vojislav; Spasevski, Nedeljka; Tomičić, Zorica; Vidosavljević, Strahinja; Stojkov, ViktorAlge su prepoznate kao potencijalno alternativno proteinsko hranivo i funkcionalni dodatak hrani za životinje, stoga njihova upotreba u ishrani životinja postaje sve intenzivnija poslednjih godina. Dodatkom algi u ishrani životinja mogao bi da se smanji pritisak na stočarstvo koje se zasniva na upotrebi sojine sačme i drugih žitarica a zauzvrat da se smanji jaz između proizvodnje životinja i zahteva tržišta. U okviru ovog tehničkog rešenja ispitana je mogućnost dodatka alge hlorele u proizvodnji hrane za koke nosilje kao alternativnog izvora proteina i esencijalnih masnih kiselina. Ispitivani uzorak hlorele je karakterisao visok sadržaj proteina (oko 61%), što je tri puta više u odnosu na govedinu koja se smatra jednim od najkoncentrovanijih dostupnih oblika proteina. Hlorela je odličan izvor ω-3 masnih kiselina (21.6 g/100g), aminokiselina (87.55 g/100g proteina), od kojih je sadržaj esencijalnih aminokiselina iznosio 31.3 g/100g. Takođe je utvrđeno da hlorela sadrži više hlorofila od većine dostupnih suplemenata koji sadrže procesirani hlorofil i izvor je bioaktivnih molekula fenolne strukture koje imaju snažan antioksidativni potencijal i potencijal uklanjanja slobodnih radikala. Dodatak hlorele u hranu za koke nosilje u količini od 5 i 10% uticao je na smanjenje zasićenih masnih kiselina i povećanje ω-3 masnih kiselina, što ukazuje da se primenom hlorele u ishrani životinja može modifikovati sastav masti u mleku, profil masnih kiselina u mesu goveda, i uticati na dizajniranje funkcionalnih “ω-3 jaja“. Uključivanjem hlorele u smešu za koke nosilje postiglo se poboljšanje sadržaja amino kiselina. Takođe je primećeno da je dodatak hlorele u hranu za koke nosilje doveo do poboljšanja fizičkih karakteristika peleta. Naime, pelete sa 10% hlorele su imale veću nasipnu masu, što doprinosi njihovom olakšanom transportu i skladištenju. Proizvedene pelete sa 5% i 10% hlorele su bile manje tvrdoće, što ukazuje da bi mogle lakše da se konzumiraju od strane životinje zbog manje tvrdoće. Posmatrano sa ekonomske strane, proizvodnje hrane za koke nosilje hlorela plus je viša u odnosu na konvencionalnu proizvodnju za cenu količine dodate hlorele. Proizvodnja hrane za koke nosilje sa dodatkom hlorele, iako ima višu cenu od konvencionalne proizvodnje, ima ekonomsku opravdanost, pre svega zbog funkcionalnih svojstava postignutih njenom suplementacijom, a koja mogu biti evidentirana kroz uticaj na opšte zdravstveno stanje životinja i poboljšan nutritivni profil konzumnih jaja.Item Termostabilni voćni nadev od tropa višnje(2023-04-25) Šarić, Bojana; Kojić, Jovana; Teslić, Nemanja; Šarić, Ljubiša; Đermanović, Branislava; Ikonić, Predrag; Čabarkapa, Ivana